Castor és csincsilla rex nyuszik farmja

"Kis" Rex nyúltenyészet

A leggyakrabban előforduló betegségeket és tüneteit gyűjtöttük itt össze,hogy idejében felismerje a bajt.Így időben állatorvoshoz tud fordulni  segítségért!

Bélhurut (enteritis):A bél gyulladásos megbetegedése amit bakteriális fertőzés okoz. A tünetek közé tartozik a székrekedés vagy a hasmenés, lehangoltság, étvágytalanság, fájdalmas vagy felfúvódott has. Tipikusan a nyulak szervezete vízhiányos állapotba kerül, ami legyengíti őket és lelassítja az emésztőrendszerük mozgáskésségét. Feltételezhetően az elsődleges okozója az E.coli baktérium ami a bélhurutot okozza. A mucoid enteritis vagyis a nyálkás bélhurut inkább a fiatal nyulakat betegíti meg.

Bélkokcidiózis:Egysejtű parazita (Eimeria magna, Eimeria irresidua, Eimeria perforans, és Eimeria media) okozta megbetegedés a nyúl béltraktusában.
Tünetek: Az egyik elsődleges tünete az erős hasmenés (nyulaknál ez gyakran lágy vagy enyhén folyós széklet formájában jelenik meg). A betegség jelenléte kiszáradáshoz, súlycsökkenéshez, elégtelen súlygyarapodáshoz és májkárosodáshoz vezet. A kokcidiózist a coccidia nevű egysejtű parazita okozza mely egyik nyúlról a másikra rendszerint a nyúltrágyával, szennyezett élelemmel vagy szennyezett alommal terjed. A coccidia mindig jelen van az egészséges nyulak emésztőrendszerében és csak akkor szaporodik el kórosan és okoz betegséget ha az állatokat folyamatos stressz éri, vagy zsúfolt helyen tartják őket.

Bordetellosis:A Bordetella bronchiseptica egy apró pálca alakú baktérium. Az átvitele apró kilélegzett cseppecskék formájában és közvetlen érintkezés útján történik. Sok nyúl tünetmentes hordozó és lehet hogy együtt hordozza a Bordetella és a Pasteurella baktériumai.
Tünetek: - A tünetek hasonlóak a náthához és magábafoglalja a komoly gennyes orrváladékkal és tüsszögéssel járó felsőlégúti fertőzést. Tüdőgyulladás nem gyakran fordul elő.

E.cuniculi:Ezt a betegséget az egy egysejtű parazita okozza amely az agyat támadja meg és igen komoly betegséget okoz a nyulaknál. A tünetek a következők: a nyak ferdén tartása, hevesen mozgó szemgolyó, körbe-körbe járás, egyensúly elvesztése, földön gurulás, vizelet-visszatartási problémák, a hátsó rész bénulása. Az élősködő mivel az agyat támadja meg gyakran az állat elhullását okozza. Vélhetően a parazita a vizeletben lévő spórákkal kerül be a nyúl szervezetébe miután az megszárad és a porral együtt belélegzi vagy lenyeli, a kinyulak pedig elléskor fertőződnek meg. Gyakran az e.cuniculi úgy van jelen a nyúl szervezetében, hogy tüneteket nem okoz. Nosema cuniculinak is nevezik. Zoonózisok közé tartozik, tehát az emberre is átvihető betegség!!!

Emlőgyulladás (Mastitis):Az emlőgyulladás a tejtermelő időszakban lévő anyákat érinti és vérfertőzéssé alakulhat át amely viszont gyors elhulláshoz vezet. Általában Staphylococusok okozzák, de rajtuk kívül egyéb baktériumokat is izoláltak már.

Kezdetben az emlőmirígyek begyulladnak, bevörösödnek és megduzzadnak. Később az egész emlő bekékül, erről kapta a nevét is: "kék mell". Az anya étvágytalanná válik, de a vízigénye fokozódik. A láza gyakran 40.5 Celsius-ra felszalad, (normál: 38.3-39.4 Celsius).
Ha az antibiotikumos kezelést időben megkezdik akkor az anya étvágya gyorsan visszatér és a gyulladás miatt csak 1-2 emlőjét fogja elveszíteni. Ha kettőnél többet veszít el, akkor a tenyésztésbe tartása többé már nem gazdaságos és ki kell őt selejtezni.A kisnyulakat soha ne tegyük át az anya betegsége idejére sem más anyához, mert a kicsik átviszik a fertőzést!!!

A mastitis előfordulását csökkenteni lehet, ha az ellető doboz, vagy keret bejáratának a pereme nem éles, mert ez irritálja a ki-be ugráló anya bimbóit. A dobozt illetőleg keretet használat előtt és után is tisztítsuk, fertőtlenítsük ki.!!!

Fióka falás:A fiatal anyák előfordulhat, hogy megölik és megeszik kicsinyeiket. Ennek számos oka lehetséges:hirtelen idegesség, hanyag magatartás a fiókákkal szemben és a gondozás hiánya, nagy hideg hatására is. Ha kutyák vagy ragadozók lépnek a nyúlketrecek közelébe, az anya olyan idegi állapotba kerül, hogy megöli és megeszi a kisnyulait.

Az afféle kannibalizmus, hogy ellés után az anya a halott magzatot elfogyasztja, természetes fészektisztító ösztönnek számít.

Ha minden óvintézkedésünk ellenére az anya mégis megeszik legalább 2 kisnyulat, az anyát ki kell selejtezni

Fül atka:Ez egy apró élősködő (Psoroptes cuniculi) amely a nyúl fülének belsejét fertőzi meg. A fertőzés kialakulásakor a nyúl a fejét rázza és gyakran kaparja a füle belsejét a karmával.
Kezelés: A nyúl fülében lévő sötétbarnás színű hámló lerakódás látható amit dióolajas, vagy ásványi olajos ecseteléssel gyógyítani lehet. A fülben felpuhul a lerakódás és apró lemezkékhez hasonló darabokban kipotyog a fül belsejéből, az atkák pedig elpusztulnak. Amennyiben az érintett területet nem kezelik a fül elfertőződik és begyullad. A fertőzött egyedeket különítsük el, és a ketrecüket pedig fertőtlenítsük.

Hőguta:Egy olyan állapot amikor a nyúl túlhevül, rendszerint a forró nyári időszakban. Az a nyúl amely hőgutában szenved liheg és nedves az orra, az izzadás miatt és levertté válik. Amikor a túlhevülés már nagyon nagymértékű a nyúl orra kékesre változik. Ha nem tud lehűlni akkor elpusztul. A 35 fok feletti testhőmérséklet már veszélyes a nyulakra nézve. A nyulak általában a hidegebb hőmérsékletet jobban tűrik. A hosszabb szőrű fajták mint pl.: az Angóra valamint az öregebb nyulak és azok amik nagyon fiatalok a legérzékenyebbek a hőségre.
Kezelés: - Ha felfedezzük a túlhevülés tüneteit mártsuk a nyulat hideg vízbe, vagy csavarjuk vizesruhába. Folyamatosan ellenőrizzük a testhőmérsékletét is. Az elhízás hajlamosító tényező a hőguta kialakulására.

Ketózis - terhességi toxémia:Ez egy ritka betegség amely az anya halálát okozhatja 1-2 nappal a fialás előtt. A betegség gyakoribb az első fialó anyáknál. Hajlamosító tényezők közé tartozik az elhízás és a mozgás hiánya. Legvalószínűbb okozója pedig az éhezés, melynek kialakulása még nem tisztázott.
Egyéb jelei: homályos szemek, lomhaság, légzési nehézségek, levertség majd halál.

Koli bacillusfertőzés:A betegséget az Escherichina coli, egy pálcika alakú baktérium okozza.
Tünetei: - A nyusziknak megy a hasa, lázasak, étvágytalanok, és fokozódik a vízfogyasztásuk. A nyulak végbelének környéke és gyakran a lábuk is híg bélsárral szennyezett, beleik folyadékkal teltek.

Meghűlés:Az emberhez hasonlóan a nyulaknál is előfordul náthás megbetegedés. Ilyenkor a nyulak tüsszögnek és folyik az orruk. Néha azonban előfordul, hogy a náthához hasonló tüneteket Pasteurellosis okozza.

Myxomatozis:Minden fajta nyúl számára halálos betegség amelyet a poxi vírus (hímlőt okozó vírus egy fajtája) csoport tagja a myxoma vírus okoz. A betegséget "nagy fej" betegségnek is nevezik - nedvező bőrelváltozások és mixómák jellemzik.
A vadnyulak - üregi és mezei egyaránt jóval ellenállóbbak a betegségre. Ha myxoma vírussal fertőződnek akkor a fibrómás kötőszövetdaganathoz hasonló dudorok keletkeznek rajtuk.
Az összes többi állat ellenálló a betegségre!!!

A vírus a bolhák, szúrós legyek, szúnyogok és a fertőzött állattal közvetlen érintkezés útján terjed.
A kezdeti tünetek: kötőhártyagyulladás amely gyorsan sokkal jellegzetesebbé válik, melyet a szemből tejszerű váladék ürülése kísér. Az állat kedvetlenné, étvágytalanná válik, és a láza elérheti a 42 C-t is, (norm: 38.3-39.4C).

A ferőzés heveny lefolyása esetén néhány nyuszi a tünetek megjelenését követően 48 órával már elpusztul. A túlélők fokozatosan lehangolttá válnak, bundájuk csapzott lesz. A szemhéjuk, orruk, ajkuk ödémássá válik amely duzzadt megjelenést kölcsönöz a fejnek.Megjelenik a gennyes orrfolyás, és a lélegzetvétel is nehézséget okoz. Közvetlenül az állat halála előtt amely a tünetek megjelenését követően várhatóan 1-2 héten belül következik be az állat kómába esik. Ritkán előfordul, hogy néhányan 1-2 hétnél tovább is túlélik a betegséget.

Ha a nyuszi legyengített vírusokat tartalmazó védőoltást kap akkor az injekció helyén illetve a test több pontján elszórtan apró csomócskák jelennek meg melyek azonban rövid időn belül elmúlnak.

Nyálkás bélhurut (mucoid enteritis):A bélhurut egy formája amikor a bogyókat vastag réteg mucus (nyálka) borítja és zselés megjelenést kölcsönöz neki. Egyéb tünetei: kedvetlenség, csapzott szőr; tompa, megduzzadt szemek, duzzadt, és feszülő gyomor; lötyögő hang a nyúl beleiben; étvágytalanság, súlyvesztés, fogcsikorgatás, púpos testtartás, kiszáradás és erős szomjúság, és magas (37-38 Celsius) testhőmérséklet. A nyálkás bélhurut gyakran az állat elhullásához vezet. A betegség leginkább a 10 hetesnél fiatalabb állatokat támadja meg, de az idősebb nyulakat is megbetegítheti. Bár még nem egészen világos mi okozza a betegséget, a feltevések szerint bakteriális fertőzés (Escherichia coli, Clostridia sp. (C. welchii, C. perfringens), étrendváltozás, és rosthiányos táplálkozás valamint a stressz állhat a háttérben. Felfúvódásnak is nevezik.

Pasteurellózis:Ez egy nagymértékben fertőző betegség a nyulak között, amit bakteriális fertőzés okoz és ami gyorsan az állat elhullásához vezet. A tünetek között szerepel: a fehéres vagy sárga színű váladék, könnyező szemek, gyakori tüsszögés, köhögés, és nehéz légzés. A pasteurellosisos nyúlnak összegubancolódott, és megkeményedett a szőr a mellső mancsokon, mert próbálja a váladékot az orrából. Először a fertőzés az orrüregekben kezdődik majd átterjed a szemekre és belső szervekre, és tüdőgyulladást is elősegíti, tályogokat okoz különösen a fejen és a pofán, és megfertőzi a belső fület, valamint a fej oldalrabillentését is kiváltja. A betegségért a Pasteurella multocida nevezetű pálcika alakú organizmus felelős, amiről úgy vélik, hogy egészséges állapotban is a legtöbb nyúl szervezetében megtalálható, de bizonyos körülmények között elszaporodik, mint pl. stresszes helyzetek, idősebb és nagyon fiatal nyulakban, és azokban betegséget majd elhullást okoz.

Szőratka (Cheyletiella parasitovorax):Egy apró parazita (Cheyletiella parasitovorax) ami a nyúl bőrén élősködik.
Tünetei: részleges szőrhullás a háti részen vagy a lapocka tájékán. A szőratkával történt fertőzés gyakran pikkelyes bőrhámlást idéz elő. Kezelés: - A nyulak bundáját be kell szórni piretrin tartalmú porral illetve spray-vel 10 napos időközönként. Ezt az állapotot rühösségnek is nevezik. Tanácsos a fertőzött egyedeket elkülöníteni a kezelés idejére. A nyulak környezetét takarítani és permetezni kell rovarirtó szerekkel. A parazita a túlérzékeny egyéneknél és különösen gyermekeknél átmeneti kiütéseket okoz!!! Listrophorus gibbus - Ezt az atkát nem tartják kórokozónak és elsődlegesen a háton és hason található. A szőrszálak nyele megvizsgálható egy mikroszkóp alatt vagy kézi nagyítóval és jól láthatók a barna atkák és petéik.

Váladékozó szem:Egy olyan állapot, amikor a nyulak egyik vagy mindkét szeme folyamatosan könnyezik. A pofa alatti szőr gyakran gubancossá válik. Gyakran nem is betegség okozza, hanem a túl erős fertőtlenítő oldatnak tudható be ami irritálja a szemét. Néha okozhatja a könnycsatorna elzáródása, amit sérülés vagy apró szemcsék szembekerülése okoz, de lehet örökletes is. A váladékozó szem lehet allergia jele is, de természetesen lehet valamilyen bakteriális fertőzés tünete is mint pl. a pasteurellózis.

Vörös vizelet:A vizelet narancsos piros színű és gyakran ejti gondolkodóba a tulajdonosokat, hogy talán a vizelet vért tartalmaz, de ez nem így van. A vörös színű vizelet általában zavaros és narancsos árnyalata van, míg a véres vizelet rózsaszínes vagy vörös és vörös csíkok vannak benne. A vöröses vizeletet a túl sok béta-karotin vagy kalcium okozza. Néhány nyúlnál ez átmeneti állapot, másoknál pedig rendszeresen előfordul és az öröklésnek is köszönhető.

VHD vagy Viral Hemorrhagic Disease:Egy fertőző vírus okozta betegség ami a belső szerveit támadja meg a házinyúlnak, különösen a májat. A legtöbb állat, ami megfertőződik ezzel a vírussal az elkövetkező 24 órán belül elpusztul egy vagy több belső szerv nagymértékű vérzésének köszönhetően. Tünetei: láz, étvágycsökkenés, vértolulás, véres habos váladék az orrból, izomgörcs, vérszivárgás egy vagy több testnyílásból. Előfordul azonban, hogy egyetlen tünet sem jelentkezik a halál beálltáig. A VHD-t nevezik még RCD-nek (Rabbit Calcivirus Disease) vagyis nyulak calcivírus okozta betegségének. A nevét a calcivírusról amelyet a betegség kialakulásáért tesznek felelősség. A betegség Ausztráliában, Új Zélandon, Kínában és sok európai országban gyakori mint pl.: Anglia, Spanyolország, és Olaszország.
Heveny forma: nagyon hirtelen érkezik és nagyon gyors lefolyású. A fertőzött nyulak 1-2 napon belül elpusztulnak akár vannak tüneteik akár nincsenek. Súlyos orrvérzés jelezheti a jelenlétet.

Akut forma: A fertőződés után a nyulak étvágytalanok lesznek, letargiába esnek, az orruk vérzik és esetleg visítanak a fájdalomtól.

Enyhe forma: A nyulaknak gyengébb az étvágyuk a megszokottnál, és lehangoltnak tűnnek. A fertőzés ebben az esetben kezelés nélkül is elmúlhat néhány napon belül.

Diagnózis felállítás: csak laboratóriumi körülmények között lehetséges, tenyészetek létrehozásával. A megelőzése csak védőoltással lehetséges!!! Ha a beoltott nyuszik 10 hetesnél fiatalabbak, akkor az oltást meg kell ismételni 10 hetes kor után is!!! A betegséget minden esetben jelentenie kell a diagnosztizáló állatorvosnak a megfelelő hivatal felé.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 16
Heti: 149
Havi: 463
Össz.: 210 750

Látogatottság növelés
Oldal: Jó ha tudod:betegségek
Castor és csincsilla rex nyuszik farmja - © 2008 - 2018 - castorrexnyuszik.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: fura hangot ad ki a nyuszi - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »